Weyerhaeuser Corporate Headquarters

Weyerhauser headquarters
Completed in 1971, the SOM-designed Weyerhaeuser Headquarters is considered a milestone of architecture integrated with the natural environment.
Weyerhauser

Project Facts
  • Status Construction Complete
  • Completion Year 1971
  • Design Finish Year 1965
  • Size Site Area: 130 acres Building Height: 70 feet Number of Stories: 5 Building Gross Area: 358,000 square feet
  • Awards
    1972, Bartlett Award for Handicapped Access, American Institute of Architects (AIA) 1973, Energy Conservation Award, Owens-Corning Fiberglass 1972, National Honor Award, American Institute of Architects (AIA) 2001, National 25 Year Award, American Institute of Architects (AIA)
  • Collaborators
    Dames & Moore Helena Hernmarck Tapestries J. B. Blunk Mark Adams Sasaki Walker & Associates Sydney Rodgers Associates Swinerton
Project Facts
  • Status Construction Complete
  • Completion Year 1971
  • Design Finish Year 1965
  • Size Site Area: 130 acres Building Height: 70 feet Number of Stories: 5 Building Gross Area: 358,000 square feet
  • Awards
    1972, Bartlett Award for Handicapped Access, American Institute of Architects (AIA) 1973, Energy Conservation Award, Owens-Corning Fiberglass 1972, National Honor Award, American Institute of Architects (AIA) 2001, National 25 Year Award, American Institute of Architects (AIA)
  • Collaborators
    Dames & Moore Helena Hernmarck Tapestries J. B. Blunk Mark Adams Sasaki Walker & Associates Sydney Rodgers Associates Swinerton

The five-story Weyerhaeuser Corporate Headquarters building — often called a “skyscraper on its side” — is composed of gently sloping landscaped terraces that step upward. At each level, deeply recessed windows run continuously along each side of the building, uninterrupted by wall surfaces or metal dividers. With lush vegetation spilling over the terrace walls, the building appears to merge with the surrounding environment.

With the interior design, SOM was similarly guided by the idea of undefined boundaries. The office building contains no full-height interior partitions, resulting in a visual melding of the company’s different departments. The open office landscape is further emphasized by the column placement, which was governed by a diamond-shaped grid turned at an angle to the basic rectangle of the building.

 

More Projects

01/