JTI Headquarters

JTI
JTI
JTI

Project Facts
  • Completion Year 2015
  • Size Site Area: 9,825 square meters Building Height: 51 meters Number of Stories: 9 Building Gross Area: 37,790 square meter
  • Awards
    2017, Excellence in Structural Engineering: Most Innovative Structure, Structural Engineers Association Of Illinois 2016, Award of Merit for Structural Systems Design, American Society of Civil Engineers (ASCE) – Architectural Engineering Institute (AEI) 2016, Award of Merit for Architectural Engineering Integration, American Society of Civil Engineers (ASCE) – Architectural Engineering Institute (AEI) 2016, Best Overall Project: Projects Greater than $100 Million, American Society of Civil Engineers (ASCE) – Architectural Engineering Institute (AEI) 2016, A+ Award Popular Choice Winner: Office - Mid Rise (5-15 Floors), Architizer 2016, International Architecture Award, Chicago Athenaeum 2016, Award of Merit, Collaboration of Design + Art 2016, Best of Year Award: Office, Large Corporate, Interior Design
  • Collaborators
    Pentagram Davis Langdon Josef Gartner & Co. Group8 CBRE Group, Inc- Hartford Burckhardt+Partner Ingenie Mab-Ingénierie Sa Weinmann-Energies Sa B+S Ingénieurs Conseil Sa
Project Facts
  • Completion Year 2015
  • Size Site Area: 9,825 square meters Building Height: 51 meters Number of Stories: 9 Building Gross Area: 37,790 square meter
  • Awards
    2017, Excellence in Structural Engineering: Most Innovative Structure, Structural Engineers Association Of Illinois 2016, Award of Merit for Structural Systems Design, American Society of Civil Engineers (ASCE) – Architectural Engineering Institute (AEI) 2016, Award of Merit for Architectural Engineering Integration, American Society of Civil Engineers (ASCE) – Architectural Engineering Institute (AEI) 2016, Best Overall Project: Projects Greater than $100 Million, American Society of Civil Engineers (ASCE) – Architectural Engineering Institute (AEI) 2016, A+ Award Popular Choice Winner: Office - Mid Rise (5-15 Floors), Architizer 2016, International Architecture Award, Chicago Athenaeum 2016, Award of Merit, Collaboration of Design + Art 2016, Best of Year Award: Office, Large Corporate, Interior Design
  • Collaborators
    Pentagram Davis Langdon Josef Gartner & Co. Group8 CBRE Group, Inc- Hartford Burckhardt+Partner Ingenie Mab-Ingénierie Sa Weinmann-Energies Sa B+S Ingénieurs Conseil Sa

Surrounded by parkland and built on a former industrial site, the new JTI Headquarters is located in a Geneva district that is home to prestigious international organizations. The design, which ranks among the most sustainable buildings in Europe, consolidates four existing JTI premises within a single landmark building and demonstrates SOM’s commitment to integrated design, sustainability, and innovative workplace solutions.

JTI HQ
© Adrien Barakat

The architecture draws references not only from its immediate context, but also from Lake Geneva and the Alps, establishing a strong identity amid its illustrious neighbors while responding sensitively to the surrounding low-rise environment. The building’s opposing corners are elevated, which creates permeability through the site, opening it up to the local neighborhood and facilitating direct pedestrian connections to a transportation hub.

Embodying JTI’s brand values—‘enterprising, open, and challenging’—the design of the headquarters creates a workplace that breaks down corporate silos and contributes to an open and flexible organization. The design team identified three spatial typologies—landscape, social amenities, and dedicated workspace—to govern the way that employees and visitors experience the building.

A ‘Continuous Landscape’ concept integrates these three spatial types by creating a seamless experience that weaves through the building, connecting a variety of spaces. These include open plan offices, 66 meeting rooms, 31 collaborative work areas, and 23 coffee points, along with a business center, auditorium, fitness center and deli, plus two roof terraces and several social spaces.

JTI
© Hufton + Crow

This pathway is distinguished by a series of art installations by conceptual artist Liam Gillick, a color palette of marble and gray tones, and furniture made of regionally-sourced materials. At the structural level, a torsional tube system, which enables column free office space, provides for maximum internal flexibility and future adaptability.

JTI
© Hufton + Crow
JTI
© Hufton + Crow