Cleveland Clinic Florida Neurological Institute / Cancer Institute

Project Facts
  • Status Construction Complete
  • Completion Year 2015
  • Design Finish Year 2013
  • Size Site Area: 1,862,538 square feet Building Height: 91 feet Number of Stories: 5 Building Gross Area: 145,000 square feet
  • Awards 2016, Outstanding LEED Healthcare Project, U.S. Green Building Council, South Florida
  • Sustainability Certifications LEED BD+C NC (New Construction) Silver, BD+C, Silver
  • Collaborators
    Csa Group Hosking Klute Healthcare, Inc. Tlc Engineers Harvard Jolly Architecture Mitchell Associates Brockman Designs James Santiago Landscape Architecture Karpinski Engineering
Project Facts
  • Status Construction Complete
  • Completion Year 2015
  • Design Finish Year 2013
  • Size Site Area: 1,862,538 square feet Building Height: 91 feet Number of Stories: 5 Building Gross Area: 145,000 square feet
  • Awards 2016, Outstanding LEED Healthcare Project, U.S. Green Building Council, South Florida
  • Sustainability Certifications LEED BD+C NC (New Construction) Silver, BD+C, Silver
  • Collaborators
    Csa Group Hosking Klute Healthcare, Inc. Tlc Engineers Harvard Jolly Architecture Mitchell Associates Brockman Designs James Santiago Landscape Architecture Karpinski Engineering

The Egil and Pauline Braathen Center Neurological Institute and Cancer Institute (NICI) is the first project to stem from a long-range master plan for the Cleveland Clinic campus in Weston, Florida. The 145,000-square-foot center includes a neurological clinic and procedural suite, a rehabilitation gym, an infusion suite, a cancer clinic, and a radiation oncology area with two linear accelerators. It includes a number of support areas, too—a laboratory, pharmacy, food service area, boutique, resource center, and a space for art therapy. The NICI’s administrative office and a conference center with a telepresence room are also housed in the building.

The design of the facade references the architectural vernacular of southern Florida. Its horizontal fins modulate solar gain while still allowing for excellent views to the outdoors. Inside the main entry area, visitors encounter a gracious, two-story space. The floor plan was designed to be flexible with modular exam room units, while the corridors provide views to the outside and bring natural light to the interior. The center’s calm, respite-focused environments are tailored to patient needs and contribute towards the experience of an airy and comfortable facility.