UCSF Sandler Neurosciences Center

SAndler

Project Facts
  • Status Construction Complete
  • Completion Year 2012
  • Design Finish Year 2010
  • Size Site Area: 1.10 acres Building Height: 85 feet Number of Stories: 5 Building Gross Area: 237,000 square feet
  • Healthcare Components Academic Medical Center
  • Awards
    2013, Winner, Best New R&D Project, San Francisco Business Times 2013, Design Build Award - Regional, Design-Build Institute of America (DBIA) Western Pacific Region (WPA)
  • Sustainability Certifications LEED BD+C NC (New Construction) Gold, BD+C, Gold
  • Collaborators
    Research Facilities Design Cermak Peterka Petersen Rja Group, Inc., The Wilson, ihrig & Associates Treadwell and Rollo Field Management Services Flack + Kurtz, Inc. BKF Engineers Telecom WSP Flack + Kurtz, Inc.
Project Facts
  • Status Construction Complete
  • Completion Year 2012
  • Design Finish Year 2010
  • Size Site Area: 1.10 acres Building Height: 85 feet Number of Stories: 5 Building Gross Area: 237,000 square feet
  • Healthcare Components Academic Medical Center
  • Awards
    2013, Winner, Best New R&D Project, San Francisco Business Times 2013, Design Build Award - Regional, Design-Build Institute of America (DBIA) Western Pacific Region (WPA)
  • Sustainability Certifications LEED BD+C NC (New Construction) Gold, BD+C, Gold
  • Collaborators
    Research Facilities Design Cermak Peterka Petersen Rja Group, Inc., The Wilson, ihrig & Associates Treadwell and Rollo Field Management Services Flack + Kurtz, Inc. BKF Engineers Telecom WSP Flack + Kurtz, Inc.

Located on the campus of the University of California, San Francisco (UCSF), this striking facility houses several of the world’s leading neuroscience research programs. Providing an environment that fosters the cross-pollination of ideas was a driving force behind the building’s design.

The interior is organized around a five-story, open-air atrium that provides visual connections throughout the building. Meeting and break rooms are located in high-traffic areas, while an outdoor courtyard serves as a refreshing area to congregate. Other programmatic elements include wet and dry laboratories, an imaging center, and an auditorium.

The facility has a number of sustainable features. Skylights and natural ventilation help reduce the building’s energy consumption, and faculty offices receive ample daylight thanks to a continuous, curved glass facade. The building has earned LEED® Gold certification and is a benchmark project for Labs21, a federal program recognizing sustainable laboratory design.