Edificio Portico

Edificio Portico
Edificio Portico
Edificio Portico
  • Client Hines - United Kingdom
  • Expertise Commercial
  • Region Europe
  • Location Madrid, Spain

A simply framed pavilion with extended roof canopies creates a seamless flow between indoor and outdoor spaces. The distinctive prismatic form creates a landmark for Madrid’s business district, while the brise soleil offers protection from the sun.

Project Facts
  • Completion Year 2005
  • Size Site Area: 20,000 square feet Building Height: 36 meters Number of Stories: 8 Building Gross Area: 20,900 square meters
  • Awards 2007, Silver Award: Best Business Centre, MIPIM Asia
  • Collaborators
    Aguilera Ingenieros, S.A. Arup Laboratories Pondio Ingenieros Rafael De La Hoz Aquitectos (Local Architect) Dp9 Gleeds Ibérica S A Arceval Jardineria S.L
Project Facts
  • Completion Year 2005
  • Size Site Area: 20,000 square feet Building Height: 36 meters Number of Stories: 8 Building Gross Area: 20,900 square meters
  • Awards 2007, Silver Award: Best Business Centre, MIPIM Asia
  • Collaborators
    Aguilera Ingenieros, S.A. Arup Laboratories Pondio Ingenieros Rafael De La Hoz Aquitectos (Local Architect) Dp9 Gleeds Ibérica S A Arceval Jardineria S.L

Edificio Portico is a significant addition to Madrid’s most dynamic and modern business district, the Campo de las Naciones, which has seen extraordinary growth since the 1980s. The building provides efficient, flexible, and environmentally friendly office space while serving as an architectural landmark.

Located 10 kilometers from the city center, the building is conceived as a modern framed pavilion with a simple prismatic shape and a high-quality exterior envelope. A grand roof extends beyond the building, creating “external rooms” on the front and rear elevations. The greatest projection to the south acts as a brise-soleil, providing shade and creating a porte-cochere entrance to the building.

Full-height floating stainless steel screens protect the fully glazed east and west facades. Fixed louvers allow filtered daylight to enter offices, and a series of outdoor terraces offer a shady respite from the intense Iberian sun.

More Projects

01/