Rice University BioScience Research Collaborative

BioScience RC
BioScience RC
BioScience RC

Project Facts
  • Status Construction Complete
  • Completion Year 2009
  • Design Finish Year 2007
  • Size Site Area: 125,120 square feet Building Height: 202 feet Number of Stories: 10 Building Gross Area: 477,000 square feet
  • Awards
    2012, Design Award, AIA – Texas Society of Architects 2010, Best in Category: Higher Education/Research, Texas Construction Magazine 2011, Landmark Award: Special Project, Houston Business Journal
  • Sustainability Certifications LEED BD+C CS (Core & Shell) Gold, BD+C, Gold
  • Collaborators
    Linbeck Rja Group Walter P. Moore Acentech Inc. Faculty Of Architecture | The University Of Hong Kong FKP | CannonDesign Houston Perkins & Will - New York Haynes Whaley - Structural Eng Of Record Flack + Kurtz, Inc. Syska & Hennessy Group Bard, Rao + Athanas Bard, Rao + Athanas Consulting Engineers Linbeck Construction Corporation Acentech Incorporated
Project Facts
  • Status Construction Complete
  • Completion Year 2009
  • Design Finish Year 2007
  • Size Site Area: 125,120 square feet Building Height: 202 feet Number of Stories: 10 Building Gross Area: 477,000 square feet
  • Awards
    2012, Design Award, AIA – Texas Society of Architects 2010, Best in Category: Higher Education/Research, Texas Construction Magazine 2011, Landmark Award: Special Project, Houston Business Journal
  • Sustainability Certifications LEED BD+C CS (Core & Shell) Gold, BD+C, Gold
  • Collaborators
    Linbeck Rja Group Walter P. Moore Acentech Inc. Faculty Of Architecture | The University Of Hong Kong FKP | CannonDesign Houston Perkins & Will - New York Haynes Whaley - Structural Eng Of Record Flack + Kurtz, Inc. Syska & Hennessy Group Bard, Rao + Athanas Bard, Rao + Athanas Consulting Engineers Linbeck Construction Corporation Acentech Incorporated

This innovative new building brings together two powerhouse entities — Rice University and the Texas Medical Center — and enables their researchers to collaborate under one roof. The facility is strategically located to bridge the adjoining campuses of the two institutions.

At the building’s heart is a “collaborative hub,” a cylindrical volume that provides a venue for intellectual and social exchange. Each floor of the hub is open in plan and contains student workstations; a double-height lounge and open staircases foster informal interactions. The LEED® Gold facility also houses offices and a robust “scientific marketplace” — a communal area with imaging and microscopy labs, classrooms, a vivarium, and an auditorium. Amenities such as cafes, retail space, and an outdoor plaza are found at ground level.