Optimo Hat Company

""
""
""

Designed to showcase a rich legacy of craftsmanship, the new Optimo hat factory reflects the attentive client experience and community ties for which the company is celebrated.

Project Facts
  • Status Construction Complete
  • Completion Year 2018
  • Size Building Height: 50 feet Number of Stories: 2 Building Gross Area: 7,770 square feet
  • Year Originally Built 1915
  • Awards
    2018, Interior Architecture Award: Citation of Honor, AIA – Chicago Chapter 2018, Recognizing Exemplary Design (RED) Award, International Interior Design Association (IIDA) Decade of Design 2018, Design Excellence Award, 1st Place in Retail, American Society of Interior Designers - Illinois Chapter 2019, Interiors Award: Retail, Contract Magazine 2019, Vision Award: Visionary Manufacturing, Urban Land Institute Chicago Chapter 2019, National Honor Award for Interior Architecture, American Institute of Architects (AIA) 2018, Interior Design Best of Year Award Honoree, Interior Design
  • Sustainability Certifications LEED ID+C Silver, ID+C, Silver
Project Facts
  • Status Construction Complete
  • Completion Year 2018
  • Size Building Height: 50 feet Number of Stories: 2 Building Gross Area: 7,770 square feet
  • Year Originally Built 1915
  • Awards
    2018, Interior Architecture Award: Citation of Honor, AIA – Chicago Chapter 2018, Recognizing Exemplary Design (RED) Award, International Interior Design Association (IIDA) Decade of Design 2018, Design Excellence Award, 1st Place in Retail, American Society of Interior Designers - Illinois Chapter 2019, Interiors Award: Retail, Contract Magazine 2019, Vision Award: Visionary Manufacturing, Urban Land Institute Chicago Chapter 2019, National Honor Award for Interior Architecture, American Institute of Architects (AIA) 2018, Interior Design Best of Year Award Honoree, Interior Design
  • Sustainability Certifications LEED ID+C Silver, ID+C, Silver

Committing to a neighborhood and a history

Optimo is one of the leading makers of bespoke, handcrafted hats, serving a diverse and global clientele. Based for more than 25 years in Beverly, a historic southwest Chicago neighborhood, the company had outgrown its former premises in a small storefront-turned-factory. Optimo’s new headquarters consolidates its design, operations, and production spaces into a renovated 100-year-old firehouse. Designed to support an efficient and collaborative workflow, the new headquarters more than doubles the company’s production capacity and accommodates future expansion, while allowing Optimo to reaffirm its commitment to the community.

We are proud to apply a high level of thoughtfulness and design rigor to this small project, connecting to a rich history of craftsmanship in South Chicago.


Elegantly organized, uniquely customized

A workshop space on the first floor uses a palette of refined and understated materials, including blackened steel, walnut, and cork, to express a contemporary industrial aesthetic. Elegant steel casings frame task and ambient lighting above workstations; custom floor-to-ceiling shelving house unique hat forms and molds; rolling racks allow hats to be organized and mobilized for seamless access on the factory floor; and both modern and antique machinery is finished uniformly in matte black. Walls of restored glazed brick wrap the daylight-filled, double-height space.

© Tom Rossiter

On the second floor, an expansive studio space serves as a design atelier for hosting clients and guests. A large walnut table recalls the design of the Optimo factory workbenches on the first floor. Above, a handcrafted circular light fixture measuring 10 feet in diameter further anchors the room. Full-height steel shelves frame the east wall, where objects collected from decades of hatmaking are on display. Traces of historic details throughout evoke the building’s original purpose. Where fire poles once emerged from the floor, for example, porthole windows are now placed, offering views of the workshop below.

Adjacent to the atelier, a private office is delineated by open shelving designed in the same style as the industrial carts used on the production floor. Leather sofas, brass light fixtures, and dark walls create a comfortable ambiance in the lounge area. Behind the south wall, a full-scale kitchen is finished with repurposed marble from the original firehouse.

More Projects

01/