SOM

SOM

The Strand, American Conservatory Theater (A.C.T.) – Structural Engineering

SOM’s renovation of The Strand is an integrated architectural and engineering design solution that has transformed a derelict, century-old cinema into a highly visible and experimental performance space for San Francisco's preeminent theater company, American Conservatory Theater.

The building's historic shell was carefully upgraded with a new structural system. Existing load-bearing systems were retrofitted and rehabilitated in a way that reused 81 percent of the original steel and concrete structure. Supported by a new floor plate, an upper-level multipurpose space can be used as a black box theater, rehearsal room, and classroom. A basement level was excavated below the proscenium theater’s stage to house the actors’ lounge and dressing rooms.

The original second floor of the theater was demolished to create a double-height lobby, which reduces the foundation loads impacting the underground BART and Muni rail structures. Further spatial drama was added through the addition of cantilevered viewing balconies, a monumental stair, and mezzanine levels that extend from the building's core into the lobby’s 60,000-cubic-foot void.

Shear walls were added to reinforce The Strand’s structure and incorporate the architectural concept of layering into the interior design. By articulating a series of frames from the stage to the street, the structure helps to express the theater’s new form, which has revitalized not only the building, but also the surrounding neighborhood.

MORE