SOM

SOM

Stanford University, Stanford Center for Innovations in Learning

Wallenberg Hall exemplifies a true marriage of new and old. The sandstone building was constructed in 1900 and is recognized by the National Historic Register of Places. The interior spaces had been gutted in the 1940s, and by the ‘90s the building had fallen into disrepair. In addition to seismically retrofitting and refurbishing the building in its entirety, SOM was charged with creating a highly flexible, highly functional space for its new tenant, the Stanford Center for Innovations in Learning.

Acknowledging that technology is an indispensable part of the learning process, Wallenberg’s interior was completely reprogrammed and redesigned to keep up with the latest technology. The building is now outfitted with state-of-the-art classrooms, an auditorium, a group work area, a student-publishing zone, and an “experimental zone,” which serves as a prototype incubator for technology experiments. To accommodate such a technology-heavy program, flexibility was paramount in the reprogramming and redesign. Present and future tenant needs and usage patterns were carefully analyzed and projected.

MORE