SOM

SOM

BBVA Madrid Headquarters – Interiors

SOM designed a comprehensive interior design strategy for the BBVA Madrid Headquarters. The design is based on the Global Interior Design Standards and Manual, a guide SOM developed to help BBVA transform its locations worldwide. It defines a workplace model that aims to reinforce the company's core values, strengthen its focus on client services, and amplify opportunities for growth.

Situated on the city's northern periphery, the 59,000-square-meter headquarters site is adjacent to an interstate highway and surrounded by new commercial and residential development. Given this context, the project architects, Herzog & de Meuron, chose to design an inward-facing campus that would function as a complete ecosystem. The design features a network of passages, courtyards, and gardens that weave between three-story structures. The central building, a 93-foot pebble-shaped tower, features an undulating brise-soleil fixed between floor slabs. This solar shading system significantly reduces solar heat gain and glare without reducing daylighting benefits. A longer brise-soleil with the same geometry spans the three-story facade along the perimeter of the complex.

SOM’s interior design reinforces the collaborative nature of the campus, with glass-walled offices and conference rooms that bring daylight deep into the space. The high level of visibility between workspaces is a core tenet of the interior design standards that SOM developed for BBVA, emphasizing the horizontal organization of the company. While the larger campus represents an interconnected, urban-scale system, the interior programming reflects this ecology on a personal scale—a synthesis of exterior and interior design.

MORE